homemade cookies 052 - Inzicht in eten

Ik ben Femke Buwalda

Psycholoog en anti-dieet-dietist

Ik weet wat het is om een half leven lang te lijnen en het idee te hebben dat je lichaam iets is om te veranderen.

Maak kennis
b8c80daeaf - Inzicht in eten

Pas op mijn 40e, toen ik al jaren als psycholoog werkte en voeding en dietetiek had gestudeerd, kwam ik in aanraking met Health at Every Size (HAES): een Amerikaanse stroming die stelt dat het heel natuurlijk is dat lijven in omvang varieren en dat ook dikke mensen gezond kunnen zijn. Gezond zijn is namelijk veel meer een kwestie van gezonde gewoontes (ook omtrent zaken als stress, beweging, slaap, etc) creeren en volhouden, dan van gewichtsverlies.

Gelukkig maar, want gewichtsverlies is op de lange termijn uberhaupt zo goed als onmogelijk is: zo’n 95% van de mensen die zijn afgevallen heeft het gewicht (of meer) er binnen 2 tot 5 jaar weer aan. Dat komt doordat ons lijf zich actief verzet tegen gewichtsverlies (lees hier meer over op mijn blog).

Dat vond ik herkenbaar: ik heb alle denkbare dieten gevolgd, en viel hier zeker van af. Maar ik kwam inderdaad ook weer aan, meestal met bonuskilo’s. Ik besloot het roer om te gooien: geen dieten meer voor mij! Maar wat wel? Na jaren van lijnen had ik geen idee hoe ik op een gezonde manier met eten kon omgaan!

blije moeder met kindje - Inzicht in eten
Brocolli 1 gespiegeld - Inzicht in eten

Gelukkig stuitte ik op ‘Intuitief eten’, een methode die ervoor zorgt dat je weer luistert naar de natuurlijke signalen van je lijf. Deze methode combineer ik met een bredere kijk op gezondheid, waarbij zowel lichamelijke als mentale gezondheid centraal staan. Hierbij maak ik gebruik van psychologische methoden als: cognitieve gedragstherapie (CGT), acceptance and commitment based therapie (ACT), mindfulness en motiverende gespreksvoering.

vrouwen op het strand - Inzicht in eten

Opleidingen en registratie

Ik heb Klinische Psychologie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen en ben in 2001 afgestudeerd. Vervolgens ben ik gepromoveerd aan dezelfde Universiteit. Ik heb als psycholoog veel gewerkt met mensen die last hadden van verschillende angsten. In 2018 heb ik de opleiding Voeding en Dietetiek afgerond en mag ik mezelf dus dietist noemen. Ik ben lid van de NVD, de Nederlandse Vereniging van Dietisten. Ik sta ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici onder nummer 19104655789.

In 2020 heb ik een mentorship gedaan bij het Amerikaanse ‘Center for Weight Neutral Coaching’ en ben ik gecertificeerd ‘Diet Recovery Coach’, en ‘Weight Neutral Coach’.

 

plus model fee pakje blij - Inzicht in eten