Test: ben jij een intuitieve eter?

Deze oefening kwam ik tegen in het boek ‘Just eat it’, van gepromoveerd voedingsexpert Laura Thomas. Laten we eens kijken in hoeverre jij jezelf op dit moment een intuïtieve eter zou noemen. Het testje is afgeleid van de ‘Intuitive eating scale – 2 (IES-2)’, die is ontwikkeld door Tracy Tylka, die veel onderzoek heeft gedaan naar intuïtief eten.

Van tevoren is nog even goed om te weten dat de uitkomst op de volgende manier wordt berekend: hoe lager je IES-2 score (dus hoe vaker je met ‘oneens’ reageert), hoe meer je een intuïtieve eter bent.

Ben jij een intuïtieve eter?

Met hoeveel van de volgende uitspraken ben jij het eens? Je kunt antwoorden met ‘eens’ of ‘oneens’.

Onvoorwaardelijke toestemming om te eten:

 • Ik probeer bepaalde voedingsmiddelen te vermijden die veel vet, koolhydraten, suiker of calorieën bevatten.
 • Ik heb verboden voedingsmiddelen, die ik mezelf niet toesta te eten.
 • Ik word boos op mezelf als ik iets ongezonds eet.
 • Als ik een sterke drang heb om een bepaald soort voedsel te eten, dan mag ik het niet eten van mezelf.
 • Ik volg bepaalde regels die dicteren wat/wanneer/hoe veel ik eet.

Eten vanwege fysieke in plaats van emotionele redenen:

Ik eet wanneer ik me:

 • Emotioneel voel (gespannen, somber, verdrietig, etc.)
 • Eenzaam voel
 • Verveel
 • Gestresst voel.

Ik gebruik voedsel om negatieve emoties te verminderen.

Vertrouwen op honger- en verzadigingssignalen:

 • Ik vertrouw niet op mijn lijf om me te vertellen wanneer ik moet eten.
 • Ik vertrouw niet op mijn lijf om me te vertellen wat ik moet eten.
 • Ik vertrouw niet op mijn lijf om me te vertellen hoeveel ik moet eten.
 • Ik vertrouw niet op mijn lijf om me te vertellen wanneer ik moet stoppen met eten.
 • Ik kan niet aanvoelen dat ik een beetje honger heb.
 • Ik kan niet aanvoelen dat ik een beetje vol zit.

Overeenstemming tussen lijf en voedingskeuzes:

 • Meestal wil ik geen voedzaam voedsel eten.
 • Ik eet niet vaak voedsel dat ervoor zorgt dat mijn lichaam goed presteert.
 • Ik eet niet vaak voedsel dat mijn lichaam energie en uithoudingsvermogen geeft.

Geef jezelf 1 punt voor elke keer dat je met ‘eens’ antwoordde en tel de punten bij elkaar op.

Als je scoort tussen de 15-19: er valt nog wat te leren op het gebied van intuïtief eten. Als je dit wilt kun je op mijn website hier meer over leren, ik heb een aantal blogs geschreven over de ins en outs van intuitief eten. Als je echter het gevoel hebt dat je vaak overweldigd wordt, of angstig of somber omtrent eten, dan is het misschien een goed idee om hier extra hulp bij te zoeken.

Scoor je tussen de 10-14 punten? Dan is het aannemelijk dat je een behoorlijk aantal eetregels hebt die bepalen hoe je met eten omgaat. Misschien voel je je gestresst over wat, wanneer en hoe veel je eet en vertrouw je op externe hulpmiddelen om je te helpen, bijvoorbeeld eetmeters en diëten. Deze website geeft je dan hopelijk de handvatten om meer richting intuïtief eten te gaan.

Scoor je tussen de 5-9 punten? Waarschijnlijk ben je niet officieel ‘op dieet’, maar er zijn misschien toch onderdelen waar je mee aan de slag wilt, om meer naar je lijf te leren luisteren als het om eten gaat.

Scoor je tussen de 0-4 punten? Dan ben je waarschijnlijk al (grotendeels) een intuïtieve eter. Je hebt mogelijk nog wel wat kleine onderdelen die je wat dit betreft kunt aanscherpen, maar je gaat voor het grootste deel intuïtief met eten om.

In alle gevallen kun je uiteraard mijn hulp inroepen!