
‘Ja, maar anderen denken vast..’
Veel gesprekken die ik met cliënten heb zijn gericht op wat andere mensen denken. Best logisch: mensen zijn sociale wezens. Evolutionair gezien is het altijd erg belangrijk geweest om bij een groep mensen te horen en hier niet buiten te vallen, dat kon heel vroeger zelfs echt het verschil zijn tussen leven en dood.
Behoefte aan goedkeuring
Nu is dit laatste minder het geval, maar die behoefte aan goedkeuring van anderen zit er bij ons nog stevig in. Best lastig als je een lijf hebt waar veel commentaar van anderen op kan komen. En dit commentaar hebben we allemaal gehad, ik hoor daar echt heel veel voorbeelden van voorbij komen. En dus is daar ook vaak die angst voor wat anderen denken, die vaak bepaald wat we wel of niet doen.
Dat leuke nieuwe jurkje aandoen? Misschien maar niet, anderen denken vast dat ik daar te dik voor ben. Naar dat feestje gaan waar veel lekkere hapjes zullen zijn? Vooraf maar eten zodat ik geen honger heb, want anders denken anderen vast ‘die dikkerd heeft geen zelfbeheersing’. Dit soort gedachten kunnen onze levens echt ingewikkeld maken, omdat we ons ernaar zijn gaan gedragen.
Je eigen denken veranderen
Als eerste is het dan goed om je te beseffen: wat je zelf denkt heeft veel meer impact dan wat iemand anders misschien wel denkt. Om te verhelderen: probeer eens een scenario in je hoofd af te spelen, waarbij je een recent gesprek met iemand had. Bijvoorbeeld: ‘ik kwam een kennis tegen in de supermarkt. We hadden het even over onze kinderen, en over wat we gingen eten die avond. Toen gingen we weer verder’. Bedenk dan: in hoeverre had wat deze kennis misschien wel van je denkt daadwerkelijk effect op hoe het gesprek verliep?
Op deze manier kom je erachter dat het veel meer gaat om wat jij denkt dat iemand denkt, in plaats van wat diegene denkt. Als jij denkt ‘ze vond het vast gezellig om me te spreken’ heb je een heel ander gevoel dan wanneer je denkt ‘o, ze vond me er vast heel dik uitzien’. Hoe jij denkt heeft dus veel invloed op situaties, en hoe jij je daarin gedraagt.
Andere mensen zijn vaak niet zo met jou bezig
Andere mensen zijn eigenlijk überhaupt niet zoveel met anderen bezig maar dat kan wel zo lijken als je ergens onzeker over bent. Stel dat je wat bent aangekomen, en daarvan baalt. Jij bent daar dan erg mee bezig en gaat er eigenlijk automatisch vanuit dat andere mensen dat dan ook op zou vallen. Maar andere mensen vinden uiterlijke kenmerken van anderen helemaal niet zo opvallend. Hoe vaak valt het bijvoorbeeld anderen op dat je een nieuw kapsel hebt, of een nieuwe bril? Nu kan het zijn dat je een heel attente omgeving hebt, maar vaak blijven dit soort dingen toch helaas onopgemerkt.
Hoe kijk jij naar anderen?
Het kan dus erg helpen om de eigen onzekerheid niet te vergroten en juist te proberen jezelf zo te zien zoals jij naar anderen kijkt. Valt elke kilo aan iemand anders jou op? Of ben je daar eigenlijk helemaal niet zo op gefocust? Grote kans dat iemand anders dus ook niet ziet wat jou dwars zit.
Het gaat dus om jezelf, en je eigen negatieve gedachten over jezelf. Wat je dan het beste kunt doen is die gedachten eens onderzoeken: maar waarom denk ik eigenlijk zo? Waarom zit iets aankomen me zo dwars? Wat is daar nu echt zo erg aan? Stel dat je dit denkt omdat iemand dit vaak tegen je heeft gezegd, had diegene dan gelijk? Of kun je er ook anders tegenaan kijken?
Als je er namelijk achter komt dat hetgeen dat je onzeker maakte eigenlijk niet zo’n big deal is, dan kan het je opeens ook echt minder schelen wat iemand anders denkt.
Dieetcultuur
En natuurlijk krijgen we nog steeds nare opmerkingen, dat is helaas een erg negatieve consequentie van het leven in een dieetcultuur. Het is dus zeker niet onlogisch dat dit onze gedachten erg lang heeft kunnen beïnvloeden. En besluiten om hier niet meer in mee te willen gaan is een moeilijke beslissing. Gedachten heb je niet in een weekje veranderd. Maar: je kunt het.
De kracht van community
Jezelf omringen met mensen die ook niet meer geloven in de gedachten die de dieetcultuur met zich meebrengen kan dan een goed idee zijn. Ik kan zo iemand voor je zijn, ik help je graag met het bestendigen van je nieuwe gedachten. Maar ook op social media kun je veel mensen vinden die hebben besloten om afscheid te nemen van wat dieetcultuur met zich meebrengt, bijvoorbeeld op Instagram Bodyposipanda, Virgie Tovar, Ragen Chastain. En in het Nederlands heb je Anoesjka Minnaard, Dikgelukkig, Tatjana Almuli, Big Vegan sister, en Frouke van Overveld. Kijken naar andere dikke mensen met zelfvertrouwen kan zeer inspirerend zijn en je verder helpen op weg naar meer zelfacceptatie.