Intuïtief blijven eten in tijden van stress

Vandaag kreeg ik de vraag: ‘intuïtief eten kan moeilijk zijn om vast te houden op de lange termijn. Heb je daar tips voor? Wat helpt om bijvoorbeeld in tijden van druk ook te varen op je intuïtie?’

Nu kunnen er een aantal dingen aan de hand zijn. Wat mij aan de vraag het meest opvalt is ‘tijden van druk’. Dus daar ga ik eerst even op in.

We hebben allemaal momenten waarop we meer stress hebben. Sommige mensen reageren daarop door meer te gaan eten. Andere mensen ervaren juist dat ze minder eten, omdat ze zich hier geen tijd voor gunnen, of minder honger ervaren.

Beide kunnen lastig zijn als je veel hebt gelijnd en intuïtief eten nog geen automatisme is: in het eerste geval kun je weer het idee hebben dat eten oncontroleerbaar is, en hierop kun je reageren door van de weeromstuit weer aan restrictie te gaan doen. Voor je het weet zit je weer in de restrictie-eetbui cirkel.

Relax

Wees dus niet te streng als je stress-eetbuien ervaart: shit happens. Het gaat weer voorbij, als je in wat rustiger vaarwater komt. Probeer te genieten van alles dat je in je mond stopt, ook als het ongecontroleerd voelt. En ook als je een eetbui hebt gehad, verdien je de volgende dag gewoon weer eten waar je van geniet.

Minder eten

Eet je juist minder in tijden van stress? Dan kan je lijf lichamelijke restrictie gaan ervaren (‘help, er komt te weinig binnen!’) en ook daar kun je eetbuien van krijgen. Dus ook hierbij ligt de restrictie-eetbui cirkel op de loer. Dus hier geldt dezelfde tip: probeer te genieten van wat je eet en ga jezelf niet beperken omdat je een eetbui hebt gehad.

Rustig ademhalen

En wat kun je verder het beste doen? Als je ervaart dat intuïtief eten op de lange termijn lastig kan zijn? Rustig blijven ademhalen in elk geval. Probeer van een afstandje naar jezelf en je eetpatroon te kijken. En probeer je dan te beseffen dat intuïtief eten geen dieet is, dat je kunt ‘verknallen’. Je kunt het niet fout doen. Veel mensen die zijn begonnen met intuïtief eten hebben periodes waarop ze ‘terugvallen’ in dieetdenken. Op het moment dat we heel gestresst zijn kan gedrag dat bekend voor je is (lijnen) comfortabel voelen.

Onderzoek

Het is niet erg als je hier een poosje aan toegeeft, intuïtief eten gaat over jezelf de ruimte geven en onderzoeken wat het beste voor je werkt. Je komt er echt wel weer bij terug als je merkt hoe beperkend en tijdrovend het is om weer de hele poos met eten bezig te zijn. Dit besef heb je waarschijnlijk trouwens eerder als je wel probeert je bewust te zijn van bijvoorbeeld negatieve gedachten over je lijf, of wat je eet, en die probeert om te buigen, of je er in elk geval niet naar te gedragen (bijvoorbeeld door jezelf verder te beperken).

Een praktische tip is nog wel om, ook op momenten dat je het zo druk hebt dat je ‘vergeet’ te eten, of als je weer zin de restrictie-eetbui cirkel zit, in elk geval 3 goede maaltijden op een dag te eten, en dan voor voedingsmiddelen te kiezen waar je echt zin in hebt. Dan ga je in elk geval lichamelijke restrictie zoveel mogelijk tegen en heb je minder kans dat je erg heen en weer schommelt, tussen te weinig eten en jezelf dan weer verliezen in eten.

Maar vooral: wees niet te streng voor jezelf. Intuïtief eten vereist niet dat je het perfect doet. Je doet wat je kunt en dat is genoeg.